skip to Main Content

Det finns en buffé av sevärdheter i Stockholms innerstad och för dig som precis flyttat till Stockholm är det svårt att veta var man ska börja. Som en vägledning listar vi tio sevärdheter som vi själva känner är platser man någon gång måste ha kollat in lite extra.

Bergianska trädgården

En naturpärla i innerstaden är museet Bergianska trädgården som ligger på Gustafsborgsvägen 4, nära Brunnsvikens strand. Detta är en oas som inte får missas av den trädgårdsintresserade. I trädgården finns bland annat växthusen Edvard Andersons växthus och Victoriahuset, innehållandes olika växter från alla världens hörn.

Webbplats: http://www.bergianska.se/

Dramaten

Den svenska nationalteatern Dramaten är ett måste för alla teater- och kulturintresserade. Förutom att beskåda den maffiga byggnaden på Nybrogatan 2 från utsidan, rekommenderas att boka en rundvandring för att få se den berömda spelplatsen inifrån eller att boka plats till någon av alla föreställningar.

Webbplats: https://www.dramaten.se/

Fotografiska

Intresset för fotografi har ökat sedan sociala mediers intåg. En av världens största samlingar för modern fotografi är Fotografiska på Stadsgårdshamnen 22 och är en sevärd tripp. Museet har en rik variation av utställningar. På översta våningen finns även restaurang och fik, varifrån du kan njuta av en av stadens bästa utsikter.

Webbplats: https://www.fotografiska.com/sto

Kulturhuset Stadsteatern

Alldeles vid berömda Sergels torg ligger sevärda Kulturhuset Stadsteatern som är ett populärt ställe och där inträdet dessutom är gratis. I byggnaden finns något för alla smaker med allt från utställningar, teater, dans och bibliotek till seminarier, restauranger och mysiga caféer.

Webbplats: http://kulturhusetstadsteatern.se/

Livrustkammaren

I Kungliga slottets källare på Slottsbacken 3 återfinns Livrustkammaren, där den svenska kungliga historien finns samlad. Lokalerna är stämningsfulla och ett besök är som att gå in i en förtrollad värld. I samlingarna återfinns bland annat drottning Kristinas hästutrustning från 1650 och Gustav III:s dödskläder från maskeradbalen 1792. Inträdet är gratis.

Webbplats: http://livrustkammaren.se/sv

Medelhavsmuseet

Om du vill se en imponerande samling av arkeologiska fynd från forna medelhavskulturer är Medelhavsmuseet på Fredsgatan 2 att rekommendera. Detta är Sveriges främsta museum för arkeologiska fynd och håller även hög internationell nivå. En lärorik och spännande plats för såväl barn som vuxna.

Webbplats: http://www.varldskulturmuseerna.se/medelhavsmuseet

Nordiska museet

Ute på Lejonslätten på Djurgården ligger Nordiska museet i ståtliga byggnader på Djurgårdsvägen 6-16. Över 1,5 miljoner föremål från 1500-talet och framåt huserar i detta landets största kulturhistoriska museum. Det finns alltid något att fascineras av och lära sig vid ett besök här.

Webbplats: https://www.nordiskamuseet.se

Riksdagshuset

En av innerstadens vackraste byggnader är Riksdagshuset som är beläget på Riksgatan 1 på Helgeandsholmen. Den svenska politikens maktcentrum har en vacker arkitektur från sekelskiftet som är värd att ta sig tid att beskåda.

Webbplats: http://riksdagen.se

Stockholms stadshus

Huvudstadens kanske mest ikoniska byggnad är Stockholms stadshus på Hantverkargatan 1. Det är en vacker och ståtlig byggnad i nationalromantisk anda som lockar både svenska och utländska besökare. Ett tips under ditt besök är att passa på att klättra upp i tornet där du kan blicka ut över hela Stockholm.

Webbplats: http://www.stockholm.se/stadshuset

Strindbergsmuseet Blå Tornet

Kulturikonen August Strindberg är en av världens mest kända Stockholmare. På Drottninggatan 85 återfinns Strindbergsmuseet Blå Tornet där du får en intim och sevärd inblick in i det liv som Strindberg levde. Förutom att gå in i hans gamla bostad får du se utställningar med hans samlade livsverk.

Webbplats: https://www.strindbergsmuseet.se/

 

Läs även:

Back To Top